Cara Mengawal Perasaan Marah

Assalamualaikum dan Hye

Cara Mengawal Marah
agak agak kan mesti muka korang kiut macam ni jugak bila marah wahaha


   Siapa yang baca ni tak pernah marah? kalau ada aku tabik toink toink lah dekat korang.Setiap orang mesti biasa marah kan cuma yang membezakan marah seseorang tu ialah tindakan dia semasa marah.Ye lah ada yang marah dengan membebel ja dan ada juga yang marah sampai tangan kaki semua masuk.Lazimnya siapa yang suka marah, lelaki atau perempuan muehehe saja ja tanya.

   Tak baik sebenarnya marah-marah ni,buat mood baik kita terbang melayang ja.Lepas dah habis marah tu mesti rasa menyesalkan kan tambah-tambah bila marahkan BF/GF/BFF.Sekarang ni aku nak bagi satu dua cara nak kawal marah korang..petik lah satu dua dan simpan dalam hati korang tau lepasni ingat setiap kali nak marah..

# Semasa baru nak marah seseorang tu cuba sedaya upaya untuk berhenti sekejap,diam dan berfikir apakah dengan kemarahan ini berbaloi ataupon membawa masalah yang lebih besar...mesti susah ni tapi cubalah.



#  Buat cara gila sikit.Cuba korang bayangkan korang tu adalah orang yang korang nak marah apa perasaan dia setimpal tak apa yang korang nak buat ni degan kesalahan dia


#  Banyaklah berstighfar dan kalau boleh pergi berwuduk


#  Tips cara Islam pula bila rasa marah datang kalau berdiri cuba duduk,kalau tak boleh juga berbaring,kalau berapi jugak korang tidur ja bangun nanti gerenti reda punya.Marah ni bukan lama pon tapi tengok kepada kesalahan seseorang tu lah.


# Yang ni best punya...bila korag rasa marah cuba pejamkan mata dan bayangkan korang ada di pulau yang cantik, tengah bercuti ,dapat makan free.Orang yang nak kena marah tu pon mesti tabik korang lah wahaha



#  Shakespere pernah berkata teknik pernafasan yang betul dapat menghilangkan marah.Jap-jap Shakespere? tak da lah feeling Sepah the movie jap haha....bila nak marah tu tarik nafas dan turun nafas,kalau tak hilang jugak korang joging ja terus sehat jugak badan tu muehehe



# Last sekali main tanya-tanya diri korang.Macam best ja ...ni soalan-soalanya

     * Kenapa aku nak marah dia ni?
         - macam tak logik ja soalan

     * Kalau aku marah,macam mana kesan dekat hubungan kami nanti?

     * Berat sangatkah salah dia tu?


tu ja kot...selamat beramal lah nohh...Ingatlah Allah tak suka orang yang suka marah ni.Chill lah ok

thanks read this entry



Like sikit jom

7 comments:

seribu pilihan said...

nice sharing..sebelum nak marah orang ingat allah banyak2..semua orang tak suka dimarah..sabar tu separuh drpd iman..:-)

Afiq said...

@seribu pilihan betul tu :)

kamil salleh said...

Salam....
Mengawal diri, jangan terlalu emosional kemarahantu. Kena ada kesabaran, ini dpt mengawal diri kita drpd marah, setidak pun dpt mengurangkan perasaan itu.
TQ....

Afiq said...

@kamil salleh terima kasih atas pandagan....betul sgt2 tu

Denaihati said...

terima kasih tipnya, kalau nak marah juga, marahlah cara berkhemah.kalau cerita madu tiga..."bukannya marah...nasihat"...he he

Afiq said...

@Denaihati muehehe boleh jgk guna ayt tu :D

Anonymous said...

Tapi mcm mna plak klau dpt kwn yg pns baran. Klau dia lapa die mrah, pns dia mrah, kdg2 bnde2 kcik pun dia nak mrh smpai hmpas2 brg.. X tego org.. Mcm mna nk slesaikn pkra 2?