Cara Elak Daripada Di Saman

Assalamualaikum dan Hye


  Sapa yang nak kena saman kan,sekali kena mau tak mau RM150 jugak terbang tu baru satu kesalahan kalau dua tiga kali alamatnya keringlah dompet tu muehehe.


   Aku nak bagi sedikit cara lah dekat korang untuk mengelakkan diri dari disaman.Tips ni ringkas ja tapi baik untuk diamalkan,err...... silap silap bukan baik tapi memang kena amalkan pon.Jom usya dekat bawah ni kalau nak tahu cara dia.



#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
wah-wah tak sabar lah tu pelan-pelan scroll tu
#
#
#
#
Ni haa tips dia senang sangat.....


# Sentiasa mematuhi had laju yang ditetapkan

Giloss..tercabut jarum tu wahaha

   whoaa..... ayat tadika lagi.Yang ni memang penting bukan tak nak kena saman ja selamatkan nyawa sekali.

# Mematuhi lampu isyarat

   Fuhh yang ni memang banyak orang suka langgar.Betul tak? nak buat ape nak langgar lampu isyarat tu tak kemana pon lainlah kalau ada kecemasan .


# Jangan melebihi had penumpang

muatan had 3 tan punya...boleh buat tow truck ni

   Yang ni memang susah nak tinggal.Contohnya naik moto 3 orang,itu masih boleh diterima akal kalau 5 orang satu moto macam mana ? tak ke jadi kura-kura moto tu.


# Buat muka ceria

   Aku tak pasti berkesan ke tak.Tapi bila polis dah datang tepi tingkap tu mintak lesen cuba senyum dekat polis tu,nasib korang baik hati dia hari tu lepaslah korang.Ye lah senyum ni kan penyejuk jiwa.


sekian entry fresh dari aku......amalkan lah ye.

p/s  tak ada cara nak elakkan saman melainkan turut saja undang-undang jalan raya

thanks read this entry



Like sikit jom

2 comments:

seribupilihan said...

klu nak elak kena saman turut je peraturan jalan raya..takyah nak berlagak atas jalan raya..jalan raya utk kegunaan semua orang..huhu

Afiq said...

@seribupilihan muehehe benar tu