iTutor : Cara nak buat blog

Assalamuaaikum dan Hye

 Semalan adalah adik-adik ni tanya Fiq macam mana nak buat blog.Hmm umur 12 tahun dah ada blog dah kan,pernah Fiq blogwalking satu blog ni baru 12 tahun ja tapi follower dia dah seribu lebih kalah Fiq dibuatnya huhu.Jom-jom Fiq nak tunjukkan cara dia

1. Korang kena lah buat satu akaun Gmail dulu.Sebab lebih mudah kalau guna email dari google ni
2. Taip dekat search box korang www.blogger.com dan enter.
3. Lepas tu dia aka jadi macam ni kan

Cara buat blog
   
4. Selepas tu masukkan email dan password Gmail korang dalam tempat kosong ni
cara buat blog
 5. Selepas itu dia akan naik pula macam ni.Korang boleh pilih yang mana-mana ja.Untuk tutorial ini Fiq pilih Blogger profile

cara buat blog

6. Kemudian masukkan nama profail korang dalam tempat kosong tu kemudian tekan butang  'continue to blogger'

 
7. Sekarang dah siap sudah profail blog korang .Tunggu dulu blog korang tak siap lagi sebab korang tak create blog lagi.Sekarang klik 'New Blog'


8. Selepas itu isilah nama blog , alamat blog korang dan pilihlah template yang korang suka.Selepas sudah siap semua klik 'create blog' . Senang kan

cara buat blog

9. Sekarang sudah sedia untuk bergelar blogger.klik butang oren tu untuk menulis.

cara buat blog
  
Dah boleh kan... ok jumpa di lain tutorial                
Like sikit jom

10 comments:

Ainaa Syafiqah said...

budak2 zaman sekarang kan.. hehe kecik2 dah ada blog..

nota kaki: awak.. aien tag awak untuk segment nie.. jom join..

http://aienhermionie27.blogspot.com/2013/01/partnership-blogger-giveaway-by-alyaa_6.html

http://aienhermionie27.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Qye said...

hoho btol,btol,btol

thnkzz

ammelia yusoff said...

tiba2 teringat balik zaman mula2 buat blog. hehe

Qye said...

hehe yup btoi tu...

Anonymous said...

nak tanya boleh???boleh x kalau nk wat byk2 blog??

Afiq said...

@Anonymous rasanya boleh ja tapi ada limit ke tak tu tak pasti lah pulak

Anonymous said...

Lau blog 2 wt mcm nvel blh x

Dunia Blog Yana said...

thnks.. sgt mmbantu :) berjaya!
duniablogyana.blogspot.com

Raudzah Z said...

kita pinjam tutorial ni ya..tk in advance k

Anonymous said...

tq share informations..da lama teringin nak ade blog sendiri..