Kelebihan Mempunyai Domain Sendiri


Assalamualaikum dan Hye


   Mesti korang dekat luar sana ada tetanya-tanya apa yang best nya memiliki domain sendiri ni ,dah la kena bayar.Ok-ok bertenang dulu.Sekarang ini cuba korang fikir benda free tak selalunya freedom kan ada ja peraturan yang kena ikut.

     Macam tu lah juga dengan yang guna blogspot,wordpress dan sebagainya lagi termasuk Fiq sekali hohoho.Jom baca di bawah apa kelebihan korang buat domain sendiri ni.

 URL korang lebih pendek 
Blog atau website yang menggunakan domain sendiri URL mereka lebih pendek dan senang diindeks oleh Pak Cik Google.

  Pemilikan 100% ke atas blog korang
Kalau korang guna domain blogspot ataupun wordpress korang tiada hak 100% keatas blog korang.Ye lah dah menumpangkan bila-bila masa blog korang akan di ban ,deleted keraa tidak mengikut peraturan mereka.

   Lebih diminati advertiser 
Pihak Advertiser lebih megutamakan blog-blog yang menggunakan domain sendiri kerana blog ini lebih stabil.Bagi korang yang menggunakan Google AdSense rasanya lebih baik buat blog yang berdomain sendiri.

    Lebih Mesra SEO
Apa benda SEO ni? SEO ini ialah Search Engine Optimization,kiranya dengan mesranya blog korang dengan SEO ni maka Search Engine akan mudah mecari dan meletakkan blog korang pada muka surat pertama cariaan.

    Loading blog laju
-  Kebanyakan blog yang menggunakan domain sendiri ni lebih laju diakses

Terima Kasih kerana membaca kongsian ini.
Like sikit jom

2 comments:

Mimie Najib said...

rasanya macam belum berani nak pkai domain sndiri..hehehe..takpelah, baru nak menapak gna blogspot.. ;)

Afiq said...

@Mimie Najib sama lah dgn saya pon,trafik pon terumbang ambing lagi tambah-tambah lepas kena google sandbox ni