Format Pendrive Guna CMD

Assalamualaikum dan Hye

   Bangun pagi ... update entry hoho.Berpinar mata aku selepas scan pendrive adik aku ni bertapa banyaknya virus yang bersarang dalam pendrive dia.Cakap ja nak virus apa tupaware,trojan,horse,elephant semua ada.

    Selalunya pendrive ni jangkitan paling senang dia dekat autorun tu sebab bila korang pakai antivirus dan pendrive tu bervirus biasanya dia akan blok autorun tu dulu jadi jangan gatai-gatai nak pi klik autorun tu lah naa.Tak tahu autorun tu macam mana tengok gambar dekat bawah ni.

cara buang virus guna cmd
                                                       

  Kalau pendrive tu korang tak pasti tahap keselamatan dia better korang janganlah klik autorun tu dulu. lebih baik korang scan dahulu pendrive tu.Ok dah melalut pergi cerita pasal pendrive hehe back to the title kalau betul-betul ada virus dan korang ada masalah nak format cara biasa.Jom aku ajarkan cara format guna cmd

   Apa menda pulak cmd tu.Cmd ni macam script unuk memberi tahu Windows apa yang korang nak.Jom tengok dekat bawah..

Start > All program >  Accessories > Command Prompt

    Selepas sudah buka cmd taip kod di bawah ni.Taip betul-betul tau

 FORMAT X: /FS:FAT32 /Q /V:disk

#korang gantikan X dengan kod Pendrive korang.Pastikan kod padrive korang tu betul ! kang terformat drive yang lain pulak.Yang disk tu korang boleh ganti dengan nama yang korang nak

 
Thanks reading this entry
Like sikit jom